Jag har blivit med blogg och podd! Det blir fackligt, världsligt och personligt i en enda salig röra. Det enda du behöver veta om mig för att hänga med på det här äventyret är att jag varken är rädd för menskonst eller robotar, men blir alldeles kallsvettig av blotta tanken på självscanning på ICA Maxi. Till vardags är jag förbundsordförande för DIK – facket för kultur, kommunikation och kreativ sektor.

Klicka runt. Läs och lyssna. Jag har fyllt på med både text och ljud, så att ni har lite att bita i redan från början. En tom blogg och en tyst podd gör ju ingen glad.

Några frågor har dykt upp under arbetet, så jag har satt ihop en kort Q&A över de vanligaste. Här komme den:

Varför en blogg och podd?
För att det är ett utmärkt sätt att inleda samtal både på och utanför nätet. Sociala medier är toppen, men där har samtalen ungefär samma bäst före-datum som en räksallad i augusti. De härsknar fort. Bloggar och poddar har längre hållbarhet och erbjuder utrymme för lite mer eftertanke.

Varför “Troberg”?
Jag heter Troberg. (Och det finns ju ingen gudomlig ordning som säger att det bara är män som kan sätta sitt efternamn på saker, även om man ibland skulle kunna tro det.)

Varför “Fackpamp by day, nörd by bight”?
Förtroendevald är man dygnet runt alla årets dagar, men alla är mer än en sak här i livet och det är viktigt att komma ihåg. I dagens ganska ängsliga samhälle projicera många bara en bild av sig själv. Man är sin titel. Man finner styrka och pondus i den. Man anpassar sig till den mentala bild som följer med den. Det är mänskligt. Det finns till och med ett inte försumbart yttre tryck som säger att det är så det måste vara. Men, ett samhälle där alla bara är en sak blir per automatik polariserat.

Som tur är måste inget oreflekterat vara på ett visst sätt. En titel är inte en färdig form att tratta ned sig själv i. Den är en ram att förhålla sig till, men man fyller den själv med innehåll. Om man menar allvar med allt prat om mångfald – och det gör jag – så måste man vara beredd att visa fler sidor av sig själv än de som förväntas. Ju färre förutfattade meningar som klistras på en roll, desto fler kan föreställa sig själv i den – oavsett vem de råkar vara.

Så, fackligt, världsligt och personligt – för att summan alltid blir mer än de olika delarna.

Vem gör vad och vem pröjsar kalaset?
Bloggen och podden är skapade från scratch av mig – både tekniskt och kreativt. Båda finansieras också helt av mig personligen, utan bidrag från någon person, organisation eller företag. Det inkluderar hård- och mjukvara, bilder, musik, webbhotell, tjänster, licenser, prenumerationer och annat som behövs för att hålla igång det hela.

Men, utan en massa bra verktyg och tjänster därute hade det inte blivit något. Här kommer därför lite helt obetald länkkärlek till de jag använder.

Text: Alla texter är skrivna av mig, dvs Anna Troberg, och publicerade enligt CC BY-SA

Bild: Porträttbilderna på bloggens förstasidan, i poddloggan och på “Om mig”-sidan är tagna av Stina Gullander. De flesta andra bilder är antingen köpta från iStock eller nedladdade gratis från Wikimedia Commons. Några har jag tagit själv. Källa anges längst ned i varje inlägg. Bildredigering görs med Photoshop.

Ljud: Musiken i poddjingeln är köpt från Getty Images Music, precis som de flesta av ljudeffekterna. 

Bloggen är en egen installation av WordPress, som ligger hos Oderland. Temat är Newspaper X, som jag modifierat efter eget huvud. Följande plugins används på ett eller annat sätt: Akismet Anti-Spam, AMP, Coming Soon Page SeedProd, Jetpack, LiteSpeed Cache, MailPoet 3, Really Simple SSL, SEO Redirection Premium, Slider Revolution, tagDiv Cloud Library, tagDiv Composer, tagDiv Mobile Theme, tagDiv Social Counter, tagDiv Standard Pack, Unlist Posts & Pages, VaultPress, WordPress Importer, WP Mail SMTP, WP Scheduled PostsPodcastPlayer ProGDPR Cookie Compliance. Andra tjänster jag använder: Google Analytics.

Podden pratas in i en Røde NT2-A och spelas in med en Zoom H6. Ljudfilerna redigeras och klipps ihop Hindenburg Journalist PRO. Podden har sin hemmahamn hos Acast och feedas därifrån vidare till Spotify och iTunes.

Varför gör du allt själv?
För att jag tycker det är roligt! 🙂

(Foto: Anna Troberg.)

SKRIV EN KOMMENTAR

Lämna din kommentar!
Namn

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.