#12 Nästa gång blir det QI-nisse!
Troberg tipsar #12: No Fish, etiska spörsmål och James Bond.
Vi lever i en tid där man kan få anhängare oavsett vad man säger, så länge man säger det högt och ofta. Sanningen har placerats på avbytarbänken. Det är lätt att ibland undra om det är en själv eller världen som blivit galen. Då gäller det att ha något att grunda sig i, något att kalibrera kompassen med.
I dessa stunder brukar jag komma ihåg ett gammalt citat som fångar tillvaron i dagens politiska debattklimat väl:
"They laugh 'cause they know they're untouchable
Not because what I said was wrong"
Sinéad O'Connor var bara 22-23 år gammal när hon skrev det där 1989, men det håller än. Det gör för övrigt låten som raderna kommer i från också: "The Emperor's New Clothes". Håll tillgodo!
Onwards and upwards!
Veckans poddtips
Om du inte redan lyssnar på "No Such Thing as a Fish" så är det dags att göra det. QI-nissarnas alldeles egna podd där de varje vecka presenterar fyra knasiga fakta som får agera trampolin för helt fantastiska irrvägar in i kuriosans underbara värld. Ah, i mitt nästa liv vill jag också vara QI-nisse!
Podden har funnits i några år, så du har i skrivande stund 467 avsnitt att avnjuta innan du behöver försmäkta en hel vecka mellan avsnitten. Mycket bingevänligt!
Podden finns där poddar finns, till exempel på Spotify. Och här är en trailer:
Veckans etiska spörsmål
Aftonbladet publicerade i veckan en artikel om en studie som visar att penisar* gått och blivit längre. Minsann. Det är information som säkert intresserar någon. Själv intresserade jag mig mest för denna formulering: "Av de 55 000 personerna i studien är de flesta frivilliga." Det väcker ju en rad frågor. Om bara "de flesta" var frivilliga, vad var i så fall de andra? Ofrivilliga? Hur har de mätt dem? Med tvång? Tanken svindlar.
* Om någon händelsevis inte är säker på vad ordet "penis" faktiskt betyder, så har jag konsulterat SAOB, som säger detta: "pen·is[pe´n‑]substantiv~en el. ~; pl. ~ar • manslem; parningsorgan hos handjur." Om det är något som de senaste dagarna lärt oss, så är det att det kan få ytterst allvarliga konsekvenser om det råder tvivel kring vad ett helt vanligt ord betyder.
Veckans ängsligaste II
Förra veckan muttrade jag och typ halva världen om att Roald Dahl engelska förlag skrivit om författarens romaner för att göra dem mer aptitliga för samtiden. Det föll inte i god jord och nu har förlaget backat.
Den här veckan är det istället Ian Flemmings James Bond-böcker som ska skrivas om för att göra samtiden glad. Det har roat mig i flera dagar, eftersom det är ett omöjligt tilltag. Om man skriver om allt som inte åldrats med behag i en James Bond-roman kan man inte med hedern i behåll fortfarande hävda att författaren fortfarande är Ian Flemming. Om man istället klipper bort allt som skaver lär det bara bli kvar en mycket tunn och torr liten James Bond-pamflett som inte gör någon glad.
Skapa goda möjligheter för dagens författare. Se till att alla elever har bra skolbibliotek och att folkbiblioteken får finnas kvar och frodas. Då kommer böcker med passerat bäst före datum sakta att väljas bort av läsarna till förmån för sådant som känns mer nytt och fräscht, så som de alltid har gjort.
Det finns massor av problem här i världen Roald Dahl och Ian Flemming förlegade attityder kvalificerar inte ens in sig på topp 1000-listan över de värsta. Låt oss istället lägga vår energi på de som fortfarande lever och därmed också har möjligheten att själva fräscha till sina attityder.